Zvorničko jezero

Zvorničko jezero je veštačko jezero na reci Drini, na granici koja se proteže starim tokom reke, između Republike Srbije i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.
Zvorničko jezero je površine oko 8,1 km² (1.300 hektara), zapremine 90.000.000 m³ vode, a duboko je do 39 metara. Prosečna dubina jezera iznosi 5 do 8 metara. Dužina jezera iznosi oko 25 km, najmanja širina od 200 metara, a najveća širina oko 3 km. Zvorničko jezero se nalazi na 140 metara nadmorske visine. Jezero se drinskim kanjonom proteže uzvodno od Zvornika i Malog Zvornika, do ušća rečice Velike reke u istoimenom selu opštine Mali Zvornik. Od 1955. godine kada je akumulacija nastala, 50% bazena je zasuto erozivnim naslagama iz bujičnih vodotokova i rječica koje se u jezero ulivaju (Drinjača, Jošanica, Velika reka, Boranjska reka). Brojne erozije i nanosi su stvorili veća ili manja ostrva i poluostrva.

Ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom hidroelektrane „Zvornik” koja je počela 1948. godine, da bi jezerski bazen bio napunjen vodom 1955. godine. Visina brane iznosi 45 metara. Zvorničko jezero je prva vještačka akumulacija na reci Drini.
U priobalju jezera postoji veliki broj vikend kuća i turističko ugostiteljskih objekata. Jezero je pogodno za letovanje, sportsko-rekreativne aktivnosti na vodi i ribolov. Zvorničko jezero je pogodno i za splavarenje, rafting, plovidbu i plivanje.