Koferdam

Potreba da se radi u suvom radnom polju, bez uticaja pljuvačke je prepoznata već vekovima i ideja da se koristi guma za izolaciju zuba je stara preko 150 godina.
Koferdam najjednostavnije možemo objasniti da je to jedna guma koja se postavi na zube, te na taj način štiti i pacijenta i terapeuta, odnosno služi da se stvori sigurno radno okruženje.
Koferdam se koristi u konzervativnoj stomatologiji,endodonciji, te kod cementiranja inleja, onleja i faseta.
Prednosti koferdama su:
1. osigurava apsolutno suvo i čisto radno polje,
2. olakšava upotrebu jakih dezinfekcionih rastvora u toku lečenja korenskog kanala korena,
3. štiti pacijenta od aspiracije i udisanja endodontskih instrumenata,
4. štiti gingivu, obraze, usne i jezik od povrede,
5. osigurava bolju preglednost i lakšu dostupnost za intervenciju.
6. pacijentima je prijatnije, jer ne osjete da su im usta ‘napadnuta’ od strane ruku stomatologa, tečnosti, instrumenata.
7. skraćuje vreme intervecije i broj poseta

Najčešće postavljana pitanja pacijenata u vezi postavke koferdama su: ‘Da li je postavka bolna i dugotrajna?’ i ‘Da li ću moći da dišem i da gutam?’
Postavka koferdama nije bolna, jer većinu intervencija radimo pod lokalnom anestezijom. Taj period dok čekamo da anestezija djeluje možemo iskoristiti za postavku koferdama. U zavisnosti od težine slučaja, postavka koferdama može da potraje od jedne minute, do dve ili tri. Spretnost i manuelnost samog terapeuta dovodi do toga da se koferdam postavi jako brzo.
Što se tiče disanja i gutanja, pacijenti mogu da gutaju, a asistent s vremena na vreme može da koristi i sisaljku. Disajni putevi su slobodni, jer guma ne zatvori kompletan prostor usana, pa pacijent može da diše i na nos i na usta.
U razgovoru sa pacijentima, nakon što im se predoči prednosti upotrebe koferdama, pristaju da se intervencija izvrši pod istim. Nakon završetka njihova iskustva su pozitivna, od toga da su opušteniji, da im je prijatnije, da se osjećaju sigurnije i da svakako žele da im se ponovo radi sa koferdamom.